Rendszerüzenet

Mű terem a téren, avagy műterem a téren!

Esemény időpontja
Kezdés: 2020.07.04. 10:00
Befejezés: 2020.07.04. 21:00
Szervező
Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Helyszín
Strand főbejárata
Cím:Magyarország, 4200 Hajdúszoboszló Szent István park 1.
Mű terem a téren, avagy műterem a téren!

Élőképek és kiállítás a kortárs magyar festőművészet világából
 
11 művész - 22 kép

Alaptéma a Víz.

Az ország egyik legnevesebb gyógyfürdő városában készülnek az alkotások, ráadásul a fürdő közelében, ahol az egész teret a víz jelenléte, illata hatja át.

Az összes ősi kultúrában tudták, hogy a 4 elem (tűz-víz-föld-levegő) épp úgy ott van kívül, mint belül – hiszen „amint lent, úgy fent, amint kint, úgy bent.” A víz (elem) az érzelmi síknak felel meg, nem véletlenül mondjuk visszatérő kifejezéseinkben is, hogy: az érzelmek folyása, tengere, érzelmeink áradása, stb...

Ha beütjük a keresőbe, hogy „érzelmek listája”, 858 ezer találat jön ki rá. Több száz érzésünkre van szó, és ma már az érzelmi intelligencia is legalább olyan fontosnak tartott, mint az intellektusé.
Vajon mennyire ismerjük fel az érzéseinket? És mennyire merjük kinyilvánítani őket? Mennyire uraljuk mi az érzéseinket, illetve uralnak azok minket?
Testünk 70 %-a víz, mindenki megtapasztalta, hogy az érzések mennyire hatnak a vizeinkre, vagyis a testünkre.

A művészet egyik fő feladata megjeleníteni az időnként szavakba is nehezen sűríthető érzéseket, hogy a katarzison keresztül tisztuljunk, közelebb kerüljünk valami mélyebb lényegihez, mélyebb önvalóhoz.
Én egy olyan játékra hívom a jelenlevőket, a közönséget, amiben a képek kiváltotta érzéseket kimondjuk, ezekből többet is felszínre hozunk, és egy közös hang kibocsátáson keresztüli játékban „szavazzuk meg”, hogy melyeket érezzük adott kép kapcsán a legtöbben.
Ezt a következőképpen képzeljétek el: sorban megállok minden kép előtt, először megkérem magát az alkotót, hogy szóljon pár szót a művéről, majd ennek kapcsán elkezdek érzéseket felsorolni, és amit a közönség leginkább a magáénak érez ezek közül, azt hangban jelzi. Így egy izgalmas, közös, interaktív „szavazó kórus” alakul ki. Közös játék, ezáltal egymáshoz való kapcsolódás.

Hiszem, hogy képes leszek bevonni az embereket ebbe a játékos együttlétbe, hiszen az elmúlt időszakban mindannyiónkban nagyon sokféle érzés jelent meg az egész világot érintő események miatt.

Eljött az idő, hogy merjünk élni, érezni, megnyilvánulni, kapcsolódni, játszani! Elég volt az elszigeteltségből, a bezárkózásból, abból, hogy azt figyeljük, mit gondol más arról, hogy merünk-e szabad folyást engedni a pillanatnyi érzéseinknek, önkifejezésünknek – amivel ráadásul nem hogy senkinek nem ártunk, hanem felszabadulunk.

Szóval: kalandra fel, hang és kép, játék és együttlét, engedjünk szabad folyást ezeknek, tisztuljanak a vizeink, érzelmeink!
Aki ebben segítő társam: Lőrincz György szaxofonon, akivel a végén 1-2 saját dalunkat is előadjuk.
Várok minden művészetre, kapcsolódásra nyitott jelenlevőt!

Soma Mamagésa
 
A helyszínen alkotó művészek:

Csorján Melitta (Debrecen)
Dóczy Alpár Mihaszna (NDK - Debrecen)
Ferenczy Zsolt (Püspökladány)
Ferkovics József (Szombathely)
Görög László (Szentendre)
Győrfi András (Budapest)
Mari Mari (Debrecen)
Szász Zsuzsa (Debrecen)
Tamus István (Debrecen)
Vári Zsolt (Budapest)
Verebélyi Diána (Szentendre)
 
20.30 Soma Mamagésa zenés interaktív tárlatvezetése
Közreműködik: Lőrincz György szaxofon
 
A kiállítás megtekinthető július 5-én 10-17 óráig a Strand főbejárata előtt